AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Actueel

Huidige artikelen | Archieven | Zoek

Actua bij aardappelen 31 juli 2013

Ziektebehandelingen 31 072013

De afgelopen weken hebben de verschillende onweersbuien tot meerdere infectiekansen voor Phytophthora. De laatste ziektegeneratie zal tegen het weekend nieuwe infectiekansen kunnen genereren. Zorg daarom ten laatste vrijdag of zaterdag voor een nieuwe behandeling. In regio’s met een verhoogd risico op onweer dient de behandeling voor de verwachte onweersbuien uitgevoerd te worden. Kies hierbij voor een goed regenvast middel zoals Orvego Extra of Ranman Top.

De weersomstandigheden zijn bovendien zeer gunstig voor de ontwikkeling van Alternaria solani. Zeker de percelen met gevoelige variëteiten (Ramos, Markies, Felsina, Innovator, …) of percelen die onder stress staan (of reeds afrijpen) zijn zeer vatbaar voor aantastingen van Alternaria solani. Voeg daarom specifieke middelen tegen Alternaria zoals Mirador of Terminett toe aan het plaagschema.

Loofdoding

Bij loofdoding onder langdurige droge omstandigheden moet altijd opgelet worden met het gebruik van Diquanet. Na een zeer lange droge periode bestaat er bij een behandeling met Diquanet immers een kans op naveleindrot doordat het product in de knollen kan getrokken worden door de vochtbehoefte van de knollen. Om te weten of Diquanet veilig ingezet kan worden moet je nagaan of er nog voldoende vocht in bodem zit. Hieronder twee afbeeldingen om dit duidelijk te maken. Als de grond nog samen te knijpen valt tot een bal (foto 2) is er geen probleem voor toepassingen met Diquanet.

 

 

 

Foto 1: De grond is niet tot een bal te knijpen en glijdt weg tussen de vingers.

 

 

 

 

 

 

 

Foto 2: De grond is tot een bal te knijpen en blijft in de hand.

 

 

 

Doorwas

Bij lange droge en warme omstandigheden is er altijd een risico op doorwas bij aardappelen. Zeker op plaatsen waar de temperatuur boven 30°C uitkwam is het risico op doorwas reëel. Om het risico op doorwas op gevoelige rassen zoals Bintje te verkleinen kan er gewerkt worden met Fazor.
Om te oordelen of een behandeling aangewezen is moet perceel per perceel beoordeeld worden.
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.