AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Actueel

Huidige artikelen | Archieven | Zoek

Warme weer zorgt voor drukke dagen in graanpercelen - 04 april 2014

Het warme weer zorgt voor drukke dagen in de graanpercelen. Wij adviseren u graag over de 2de stikstofgift, bestrijding van gele roest en septoria, groeiregulatie en de bestrijding van bladluizen en graanhaantjes.

2de stikstofgift

Heel wat tarwepercelen beginnen op te richten. Eenmaal dit stadium bereikt is, is het stilaan tijd om aan de 2de stikstofgift te denken. De 2de stikstofgift is van belang voor een goede stengelgroei en aarontwikkeling. Let wel op, overmaat kan zorgen voor een hogere legergevoeligheid, tekort daarentegen zorgt voor een zwak gewas met slecht ontwikkelde aren.

Druk gele roest en septoria

Dat er dit jaar een zware druk van gele roest is hebben al tal van boeren in het veld kunnen waarnemen. Ook LCG heeft vorige week een bericht de wereld ingestuurd om aan te geven dat gele roest al sterk ontwikkeld is op verschillende percelen. Ondertussen zijn ook al tal van meldingen binnengekomen dat septoria de kop begint op te steken. Aangezien deze ziektes sterk aan de opbrengst kunnen knagen is het belangrijk om snel in te grijpen. Voor deze bestrijding raden we aan gebruik te maken van OSIRIS of CITADELLE. Deze middelen hebben naast een werking tegen gele roest ook een werking tegen septoria.

Groeiregulatie

Ook de groeiregulatie in tarwe komt stilaan op gang. Hoewel de vroegste percelen reeds behandeld zijn moet het merendeel nog gebeuren. De groeiregulatoren bevorderen de stengelontwikkeling om zo een steviger gewas te verkrijgen. MODDUS stimuleert bovendien de wortelontwikkeling. Vanaf het stadium van aar 1 cm is het al aangewezen groeiregulatoren toe te passen in tarwe. Voor legergevoelige variëteiten is het aangewezen om de behandeling te herhalen in het 1ste –2de knoop stadium. Een menging van CCC en MODDUS combineert de beste aspecten van beide middelen voor een optimale versteviging van het gewas.

Links: aar 1 cm, rechts: 1ste knoop bereikt en gaat richting 2de knoop

 

 

 

 

 

 

In wintergerst is een versteviging van toepassing in het stadium 1ste -2de knoop met MODDUS gevolgd door een behandeling met ETHEFON CLASSIC in het laatste bladstadium om het knikken van de aar tegen te gaan. Opmerking: pas MODDUS enkel toe bij voldoende lichtintensiteit.

Groeiregulatoren gebruik je best in combinatie met YARA VITA Gramitrel, een bladvoeding die voorziet in alle spoorelementen in het graan.

Het basisadvies bestaat uit een gesplitste toepassing van CCC + GRAMITREL in het stadium aar 1 cm gevolgd door MODDUS in het stadium 1ste-2de knoop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bladluizen en graanhaantjes

Door de zachte winter en het vroege voorjaar hebben we reeds vroeg te maken met bladluizen in de graanpercelen. Deze bladluizen zorgen in de eerste plaats voor zuigschade waardoor het gewas minder tot ontwikkeling komt. Omdat bladluizen hun voedsel halen uit de plant moeten ze deze eerst beschadigen. Langs deze beschadigingen kunnen allerhande schadelijke organismen zoals schimmels binnendringen. Bovendien zijn sommige bladluizen ook dragers van ziektes zoals het dwergvergelingsvirus.

Naast de aanwezigheid van bladluizen zijn ook de eerste graanhaantjes reeds actief. Ook hier adviseren we om tijdig te behandelen. De volwassen exemplaren zijn namelijk eenvoudiger te bestrijden dan de larven. Deze larven hebben een slijmlaag om zich heen waardoor ze beschermd zijn tegen insecticiden. Voor de bestrijding van insecten raden we PATRIOT of KARATE ZEON aan.

 

Links: graanhaantje, rechts: dwergvergelingsziekte in gerst

 

 

 

 

 

Om te bepalen welke bestrijdingsstrategie voor uw perceel het meest geschikt is, neemt u best contact op met uw AVEVE-zaakvoerder.