AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Actueel

Huidige artikelen | Archieven | Zoek

Granen bereiken moment van ziektebehandeling - 22 april 2014

Al heel wat tarwepercelen zitten in het 1ste-2de knoopstadia of hier zelfs al voorbij. Hoog tijd om de T1 ziektebehandeling uit te voeren. Ook de tweede stikstofgift begint stilaan op zijn einde te lopen. Hier en daar bevindt gerst zich al in het baardstadium. Het stadium laatste blad is optimaal voor een behandeling tegen het knikken van de aren. Veel graanpercelen hebben bovendien last van insecten zoals bladluizen en graanhaantjes, een insectenbestrijding is hier zeker aangewezen.

2de bemestingsfractie in wintergranen
De 2de stikstofgift loopt op zijn laatste dagen. Deze gift is van belang voor een goede stengelgroei en aarontwikkeling. Let wel op, overmaat kan zorgen voor een hogere legergevoeligheid, tekort daarentegen zorgt voor een zwak gewas met slecht ontwikkelde aren.

Versteviging in wintergranen
De gerst bevindt zich hier en daar al in het baardstadium (zie foto). In gerst is het stadium laatste blad optimaal voor een toepassing met Ethefon Classic tegen het knikken van de aren. Deze behandeling kan gecombineerd worden met de ziektebestrijding op basis van Aviator Xpro of Adexar.

Voor wie nog geen versteviging heeft toegepast in tarwe is het de hoogste tijd. Veel tarwepercelen bevinden zich nu immers in het stadium 1ste-2de knoop. Wanneer het gewas zich in dit stadium bevindt is het de laatste kans om de versteviging uit te voeren met CYCOFIX + MODDUS. Een groeiregulatie na het stadium 2de knoop leidt tot opbrengstderving in vergelijking met een tijdig uitgevoerde groeiregulatie.

Insectenbestrijding in wintergranen
Door de zachte winter en het vroege voorjaar hebben bladluizen zich al goed kunnen ontwikkelen in de graanpercelen. Deze bladluizen zorgen in de eerste plaats voor zuigschade waardoor het gewas minder tot ontwikkeling komt. Maar omdat bladluizen hun voedsel halen uit de plant moeten ze deze eerst beschadigen. Langs deze beschadigingen kunnen allerhande schadelijke organismen zoals schimmels binnendringen. Bovendien zijn sommige bladluizen ook dragers van ziektes zoals het dwergvergelingsvirus. Naast de aanwezigheid van bladluizen zijn ook de eerste graanhaantjes reeds actief. Ook hier adviseren we om tijdig te behandelen. De volwassen exemplaren zijn namelijk eenvoudiger te bestrijden dan de larven. Deze larven hebben namelijk een slijmlaag om zich heen waardoor ze beschermd zijn tegen insecticiden. Voor de bestrijding van insecten raden we PATRIOT of KARATE ZEON aan.

Foto: graanhaantje


 

 

 

 

 

 

Ziektebestrijding in wintergranen
Al heel wat tarwepercelen zitten in het 1ste -2de knoopstadia of hier zelfs al voorbij. Rond dit stadium is het de hoogste tijd om de T1 ziektebehandeling uit te voeren.

Advies wintertarwe
Bij wintertarwe is het optimale toepassingstijdstip rond het 1ste-2de knoopstadium voor de T1 behandeling. Hier kunnen producten ingezet worden zoals OSIRIS of CITADELLE in combinatie met GRAMITREL voor een optimale bestuiving. Drie weken later is het tijd om de T2 ziektebehandeling toe te passen. Een interval van 3 weken is de maximale periode om een optimale bescherming te hebben van het gewas. Voor de T2 behandeling adviseren we producten zoals AVIATOR XPRO en ADEXAR voor een bescherming tot aan de oogst.

Wintergerst zit volop in het laatste bladstadium tot baardstadium.

Advies wintergerst
Eenmaal gerst het laatste bladstadium heeft bereikt en de eerste baarden stilaan zichtbaar worden is het moment aangebroken de laatste ziektebehandeling uit te voeren. Producten zoals ADEXAR of AVIATOR XPRO gecombineerd met GRAMITREL bieden een uitstekende bescherming tot het afrijpen van de gerst.