AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Actueel

Huidige artikelen | Archieven | Zoek

Opletten voor aardappelplagen - 5 juni 2014

Ziektebestrijding aardappelen

Nu we enkele vochtige dagen achter de rug hebben, gevolgd door hoge temperaturen kan de infectiedruk stijgen. Hou daarom het interval tussen de behandelingen voldoende kort (max 7 dagen). Als de bescherming voor de regenbuien van afgelopen dagen onvoldoende was dient zo snel mogelijk behandeld te worden met een basis  van CYMOPUR + REVUS/VALBON/ORVEGO EXTRA. Door het toevoegen van een curatief middel zoals CYMOPUR zorgt u dat reeds gekiemde sporen worden afgedood door de terugwerkende kracht (tot 48uur).

 

Periode van actieve bladgroei:

In dat stadium legt de plant de hoofdzaak bij het aanmaken van nieuw blad. Op dit moment is het belangrijk middelen te gebruiken met een goede preventieve werking op bestaande bladeren én nieuwe groei van het gewas beschermt tegen plaag. Hiervoor raden hiervoor aan om te werken met REVUS / VALBON / ORVEGO EXTRA. Als het interval te groot is worden deze middelen best gecombineerd met CYMOPUR.

Opmerking: bij zware infectiedruk is het aangewezen om te behandelen om de 3-5 dagen

 

Stabiele fase – periode knolvorming:


Vanaf de bloei komt het gewas terecht in de stabiele fase. Loofontwikkeling is vanaf dit moment zeer beperkt en de plant zal zich voornamelijk richten op het vormen van knollen. Vanaf dit moment is het aangewezen om middelen te gebruiken die een extra bescherming bieden voor de knol. We raden hierom aan om te werken met INFINITO / RANMAN TOP

Éénmaal het gewas in bloei staat begint ook de infectiedruk van alternaria. Het toevoegen van DEQUIMAN of PENNCOZEB vermindert hier de infectiedruk en zorgt bovendien ook voor een bladvoedend (groen) effect. Indien de infectiedruk van alternaria sterk aanwezig is kan vanaf de bloei behandeld worden met middelen zoals MIRADOR of TERMINETT

Insectenbestrijding aardappelen

Door de zachte winter en het warme voorjaar heeft de bladluispopulatie zich al volop kunnen ontwikkelen. Bovendien is vanaf half juni de aardappeltopluis actief. Deze luis tast voornamelijk de bovenste delen van de plant. Meestal zijn de symptomen pas zichtbaar een tijdje nadat de plant aangetast werd. behandel dus rond 15 juni tegen de aardappeltopluis met ANTILOP.


 

ANTILOP heeft eveneens een werking op Coloradokevers maar is hiervoor niet erkend. We merken echter dat er naast bladluizen hier en daar ook al Coloradokevers voorkomen. Door de zachte winter kan de druk dit jaar groter worden dan de voorbije jaren. De bestrijding verloopt het vlotst wanneer de larven zich in het L1 – L3 stadia bevinden.

 

 

 

 

 

 

Bladvoeding aardappelen

Denk bij de behandeling van de aardappelen ook regelmatig aan de extra voedingsstoffen. YARAVITA SOLATREL is zodanig samengesteld dat het voldoet aan de belangrijkste sporenelementen die de aardappel gedurende het seizoen nodig heeft.

    • YaraVita Solatrel bevat een volwaardig pakket aan voedingselementen voor toepassing via het blad op aardappelen.
    • Bladvoeding met YaraVita Solatrel zorgt voor een optimale bladkwaliteit gedurende het hele seizoen, met een goede vegetatieve groei als gevolg. Een gezond gewas is bovendien minder vatbaar voor plaag en Alternaria.
    • Het product is rijk aan fosfaat en magnesium, en bevordert de knolaanleg en verdere ontwikkeling van de knollen
    • Het product is geschikt voor een gecombineerde toepassing met gewasbeschermingsmiddelen

Voor een aangepast advies neem je best contact op met je zaakvoerder.

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.