AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Actueel

Huidige artikelen | Archieven | Zoek

Ziekte- en insectenbestrijding aardappelen - 23 juni 2014

Ziektebestrijding aardappelen

Door de schade die is aangericht in aardappelvelden tijdens het pinksterweekend is het belangrijk aardappelvelden ook nu nog goed op te volgen en plaagbestrijding uit te voeren met een interval van 3-5 dagen. Om plaagaantastingen curatief opnieuw onder controle te krijgen werk je best op verschillende fronten in op de cyclus van Phytophthora. We adviseren daarom om meerdere middelen met verschillende werkingswijzen te mengen. CYMOPUR is het uitgelezen product om te combineren met INFINITO of RANMAN TOP. CYMOPUR heeft immers de beste terugwerkende kracht na infectiemomenten.

RANMAN TOP en INFINITO zullen op hun beurt de cyclus op andere plaatsen aanvallen zodat een zo sterk mogelijk resultaat kan behaald worden. Heel belangrijk hierbij is dat er met een zeer kort interval (3 - 5 dagen) gewerkt wordt tussen de bespuitingen.

Ook de bestrijding van Alternaria is volop aan de orde nu de aardappelen in bloei staan. Alternaria kan een gewas op enkele weken tijd volledig vernietigen, bij zware aantastingen kunnen ook de knollen aangetast worden (ook bij een afgestorven gewas kunnen de knollen besmet geraken bij de oogst). Het is dus geen goed idee om Alternaria in een afrijpend gewas te beschouwen als alternatief voor loofdoding. Gebruik daarom tot kort voor de oogst specifieke middelen tegen Alternaria zoals MIRADOR of TERMINETT. Zowel MIRADOR als TERMINETT moeten tweewekelijks toegepast worden in een combinatie met de Phytophthora behandeling.

Insectenbestrijding aardappelen

Het warme weer van de afgelopen dagen zorgt ervoor dat er meer insecten opduiken op de gewassen. Dit verhoogt ook het risico op aantastingen van het toprolvirus in aardappelen. Door het gebruik van een insecticide in aardappelen tegen bladluizen rond 15-20 juni vermijd je een aantasting van toprol. ANTILOP SG heeft een uitstekende werking tegen bladluizen, ook tegen de moeilijke luizen (o.a. vuilboomluis, …). 

ANTILOP SG heeft eveneens een werking op coloradokevers maar is hiervoor niet erkend. Door de zachte winter kan de druk dit jaar groter worden dan de voorbije jaren. De bestrijding verloopt het vlotst wanneer de larven zich in het L1 – L3 stadia bevinden.

 

 

 

 

 

ANTILOP SG is, in tegenstelling tot de pyrehtroïden, veilig voor nuttige insecten, bijen en hommels.

Bladvoeding aardappelen

Denk bij de behandeling van de aardappelen ook regelmatig aan de extra voedingsstoffen. YARAVITA SOLATREL is zodanig samengesteld dat het voldoet aan de belangrijkste sporenelementen die de aardappel gedurende het seizoen nodig heeft.

• YaraVita Solatrel bevat een volwaardig pakket aan voedingselementen voor toepassing via het blad op aardappelen.
• Bladvoeding met YaraVita Solatrel zorgt voor een optimale bladkwaliteit gedurende het hele seizoen, met een goede vegetatieve groei als gevolg.
• Het product is rijk aan fosfaat en magnesium, en bevordert de knolaanleg en verdere ontwikkeling van de knollen
• Het product is geschikt voor een gecombineerde toepassing met gewasbeschermingsmiddelen
• Ook een voldoende hoog drogestofgehalte zal van belang zijn voor de kwaliteit. Daarom is kalium en magnesium van belang!  

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.