AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Actueel

Huidige artikelen | Archieven | Zoek

Ziektedruk aardappelen - 9 juli 2014

Ziektebestrijding aardappelen

Afgelopen weken hebben de aardappelvelden regelmatig een regenbui over zich heen gekregen. Dit zorgt, in combinatie met hoge temperaturen, voor zware Phytophthoradruk. De enkele dagen droog en zonnig weer, van vorige week, hebben maar voor een tijdelijke rustperiode gezorgd in infectiedruk. Het gevaar is dus nog niet geweken. Door de massale regenval van begin deze week kan de schimmel weer uitbreken. Vaak zijn naast de bladeren ook de stengels aangetast. Deze aantastingen zijn vaak minder duidelijk maar kunnen een gezond ogend aardappelveld opnieuw volledig aantasten. Keer daarom tijdig terug met de juiste middelen. We adviseren daarom om meerdere middelen te mengen met verschillende werkingswijzen. CYMOPUR is het uitgelezen product om te combineren met INFINITO of RANMAN TOP. Door de combinatie van deze twee middelen bestrijdt u reeds ontwikkelde sporen en beschermt u oud en nieuw bladgewas en bovendien reeds gevormde knollen. Met de natte weersverwachtingen in het vooruitzicht raden we aan een interval aan te houden van 4-5 dagen.

Nu het aardappelgewas in bloei staat of zelfs al voorbij is begint ook de infectiedruk van de schimmelziekte Alternaria de kop op te steken. Behandel dus tijdig. Alternaria kan een gewas op enkele weken tijd volledig vernietigen, bij zware aantastingen kunnen ook de knollen aangetast worden (ook bij een afgestorven gewas kunnen de knollen besmet geraken bij de oogst). Gebruik daarom tot kort voor de oogst specifieke middelen tegen Alternaria zoals MIRADOR of TERMINETT in combinatie met de Phytophthora behandeling.

Bladvoeding aardappelen

Denk bij de behandeling van de aardappelen ook regelmatig aan de extra voedingsstoffen. YARAVITA SOLATREL is zodanig samengesteld dat het voldoet aan de belangrijkste sporenelementen die de aardappel gedurende het seizoen nodig heeft.

  • YaraVita Solatrel bevat een volwaardig pakket aan voedingselementen voor toepassing via het blad op aardappelen.
  • Bladvoeding met YaraVita Solatrel zorgt voor een optimale bladkwaliteit gedurende het hele seizoen, met een goede vegetatieve groei als gevolg.
  • Het product is rijk aan fosfaat en magnesium, en bevordert de knolaanleg en verdere ontwikkeling van de knollen.
  • Het product is geschikt voor een gecombineerde toepassing met gewasbeschermingsmiddelen
  • Ook een voldoende hoog droge stof gehalte zal bijdragen tot een goede kwaliteit. Daarom zijn kalium en magnesium van belang!