AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Actueel

Huidige artikelen | Archieven | Zoek

Nieuw concept OptiCalf: Intensievere opfok in de melkperiode

Studies hebben uitgewezen dat een intensievere opfok in de melkperiode resulteert in ruim 500 liter extra melkproductie.

Om deze resultaten te bekomen, luidt het nieuwe credo: “het kalf ad libitum melk laten drinken gedurende de eerste 3 levensweken”. Hiervoor werd speciaal een nieuw kunstmelkpoeder ontwikkeld, nr. 223 Spraystart-S op basis van 70% magere melkpoeder en met een ruw eiwit-percentage van 25%. Er worden ook verschillende antistoffen toegevoegd aan dit kunstmelkvoeder.

Men start met deze methode best meteen na de biest, totdat het kalf 3 weken oud is. De melk wordt verstrekt via een speenemmer (met taaie speen) en op een temperatuur van 20-25°C. Dit zorgt ervoor dat het kalf gedurende de ganse dag kleine porties melk zal opnemen waardoor er in 24u wel 10 tot 12 liter melk opgenomen wordt! Na 3 weken gaat men over op een klassiek melkpoeder en beperkt men ook terug de melkgift.

Na de ad libitum-melkperiode wordt het belangrijk dat het kalf ook voldoende ruw- en krachtvoeder opneemt. Op moment van spenen mag het kalf gerust 1,75 kg krachtvoer opnemen en 2 kg hooi. In de praktijk zien we vaak dat deze opname te laag zit. Daarom werd een nieuw, compleet voeder ontwikkeld, nr. 106 StartmiXX All-In. Het voeder bevat smakelijk, gehakseld luzernehooi, waardoor het dus niet meer nodig is om naast dit voeder nog ruwvoeder, hooi of stro te verstrekken. Door een weloverwogen grondstoffenkeuze (maïs- en gerstevlokken, spelt, johannesbrood, lijnschilfers, haver, …) is StartmiXX All-in nr. 106 -met 15 % RE- een zeer smakelijk voeder. Het voeder is bedoeld vanaf de tweede week tot spenen.