AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Actueel

Huidige artikelen | Archieven | Zoek

Actua in de akkerbouw 26/10


26/10/2016Actua in de akkerbouw


De neerslag die de afgelopen weken gevallen is, is voor velen onder ons goed nieuws, maar er zijn ook een paar risicofactoren waar rekening mee gehouden moet worden. In deze actua bekijken we de problematiek rond slakken, de moeilijkheden bij het bewaren van aardappelen en de onkruidbestrijding in het najaar voor granen.


Slakkenbestrijding


Het vochtige weer van de voorbije dagen en de komende week zorgt voor een verhoogd risico op slakkenschade in kiemende graanpercelen. Veel van de gezaaide gerst bevindt zich nu al in het kiemstadium, en is heel kwetsbaar voor vraatschade door slakken. Een preventieve behandeling met slakkenkorrels METAREX INOV beschermt je graan in dit kwetsbare stadium. De korrels zijn zo geformuleerd dat ze zeer smakelijk zijn voor slakken, en hierdoor een uitstekende aantrekkingskracht hebben. Ook zijn ze goed bestand tegen uiteenvallen door regen.Onkruidbestrijding granen najaar


Het voorbije seizoen is het voor veel landbouwers zeer moeilijk geweest om tijdig over de percelen te rijden en een correcte onkruidbestrijding uit te voeren. Hierdoor hebben veel onkruiden zich kunnen verspreiden, waardoor het potentieel aan kiemkrachtige onkruiden dit jaar een veelvoud is van de voorbije jaren!


Een onkruidbestrijding in het najaar in graanpercelen houdt deze druk onder controle. Bovendien biedt een onkruidbestrijding een extra verzekering op uw opbrengst doordat de concurrentiedruk voor nutriënten, plaats en zonlicht veel minder is. Dit geeft uw graan de best mogelijke omstandigheden om krachtig de winter in te gaan.


Vanwege de wijzigingen in de erkenning van isoproturon (JAVELIN, IP FLO,...) zijn we verplicht om alternatieven te voorzien voor het gebruik van isoproturon in het najaar. In vooropkomst zijn DEFI of CHLOORTOLURON de middelen met een brede werking naar grassen en een hoop breedbladigen toe. Deze kunnen eventueel aangevuld worden met AZ 500 om een bredere werking op breedbladige onkruiden zoals klaproos, dovenetel en akkerviooltje te verkrijgen. In vroege naopkomst is HEROLD het sterkste middel, met een zeer sterke werking op zowel windhalm, straatgras en duist, maar ook op de meeste breedbladigen. Ook hier kan AZ 500 het spectrum verbreden met een werking op kamille en varkensgras.Bewaarproblematiek in aardappelenDe laatste berichtgeving van het Proefcentrum Aardappelteelt wijst op de grote aantallen rotte knollen op percelen. Natte velden met zuurstofarme grond hebben schimmelinfecties in de hand gewerkt in het voorjaar. Deze infecties kunnen latent aanwezig blijven in de knollen. Waakzaamheid bij het inschuren is dan ook geboden!Kiemremmers

Om te voorkomen dat uw aardappelen in bewaring beginnen kiemen behandelt u uw oogst best met kiemremmers. We hebben mogelijkheden in poeder- of vloeibare vorm.
SOLAMYL is een stuifpoeder dat rechtstreeks op de aardappel aangebracht wordt, terwijl SERVOREM een vloeibare kiemremmer is. Een voordeel van SERVOREM is dat het product gebruiksvriendelijker is en de aardappel meestal homogener bedekt dan een poeder. Hierdoor vermindert de kans op schilbrand door lokale overdosering.
Landbouwers die uitgerust zijn om te vergassen kunnen werken met kiemremmers via warmteverneveling. Voor meer info hierover neemt u best contact op met de AVEVE specialisten.
Wie FAZOR (maleïnehydrazide) gebruikt heeft tijdens het seizoen moet er rekening mee houden dat het droge weer eind augustus en in september de sapstroom kan hebben geblokkeerd, waardoor niet genoeg middel in de knollen terecht zou kunnen gekomen zijn.


Een goede bewaringstechniek is essentieel om de kwaliteit van uw ingeschuurde oogst te behouden. Hieronder lijsten we de belangrijkste fases van het bewaarproces nog eens voor u op:
 

  1. Wondheling
    Hoe minder velvast de knollen zijn tijdens het rooien en inschuren, hoe groter de kans op beschadigingen aan de knol. Wondes zijn een ideale plek voor schimmels en bacteriën om de knol binnen te dringen, en het is dan ook zaak dit zo veel mogelijk te beperken! Een ideale temperatuur voor wondheling na het inschuren bevindt zich tussen de 12 en 18 °C, en een Rv van 80 - 95 %. Hogere temperaturen (> 20 °C) zijn gunstig voor de ontwikkeling van schimmels, en bij lagere temperaturen (< 10 °C) vindt geen wondheling plaats. Let er wel op dat uw aardappelen droog zijn tijdens de wondheling, om infecties te voorkomen!

  2. Drogen
    De basisregel voor het drogen van aardappelen is: lucht kouder dan de aardappelen is steeds drogend. Lucht warmer dan de aardappelen zal enkel drogend zijn als de relatieve luchtvochtigheid (Rv) laag genoeg is. Onderstaande tabel geeft weer wat de maximale Rv is in functie van de temperatuur om drogend te zijn.  3. Koelen
    Na wondheling en het drogen van de aardappelen kunnen ze ingekoeld worden tot de ideale bewaartemperatuur. Hoe vlugger ingekoeld, hoe minder gewichtsverlies! De belangrijkste vereisten hiervoor zijn een goede ventilatiecapaciteit (idealiter 100 m³/u), en lucht met voldoende koelend vermogen (best 2 °C koeler dan de aardappelen).


Wie deze adviezen opvolgt bij het bewaren van zijn oogst heeft de beste garantie op een langdurig kwaliteitsvolle knol!


Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.