AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Actueel

Huidige artikelen | Archieven | Zoek

Actua Bieten & Aardappelen 03/04/2017

Actua Bieten & Aardappelen 03/04/2017

Tot vorige week verliep de uitzaai van bieten heel traag. Op 24 maart telde de Tiense suikerraffinaderij een uitzaai van 3 % van de geplande oppervlakte. Het goede weer van afgelopen week zorgt echter voor een snellere uitbreiding van het uitgezaaide areaal. Hoog tijd om even op te frissen wat de laatste adviezen in de vooropkomstbehandeling tegen onkruid weer waren.

SUIKERBIETEN


Onkruidbestrijding

Een vooropkomstbehandeling bij suikerbieten is altijd aan te raden op percelen met probleemonkruiden, maar zal op alle percelen de bestrijding in naopkomst vergemakkelijken. Het is bovendien een extra zekerheid die ingebouwd wordt, waarmee je de aanwezige onkruiden al een eerste slag kan toebrengen. In het geval van slechte weersomstandigheden vlak na de opkomst ben je op deze manier al beveiligd tegen een te grote opkomst van onkruid.


De vooropkomstbehandeling wordt best vlak na de zaai toegepast en moet tijdig gevolgd worden door een FAR(M) behandeling. Naast de traditionele middelen FIESTA NEWBIETAZOL en METATRON SC is dit jaar een nieuw middel erkend geraakt voor een vooropkomst behandeling.


GOLTIX QUEEN is erkend aan max. 3 L/ha, en is met zijn spectrum een zeer interessant middel voor percelen die te kampen hebben met hondspeterselie en kamille.
AARDAPPELEN


DSC_0191.JPG
Onkruidbestrijding


De eerste vroege aardappelen zitten ook reeds in de grond, waardoor ook voor deze teelt de onkruidbestrijding in vooropkomst op het programma staat. Een vooropkomstbehandeling tegen onkruid is in aardappelen ten zeerste aan te raden om dure correcties in naopkomst te vermijden.

Door een wijziging in erkenningen is dit seizoen het laatste waarin producten op basis van linuron (LINGO, LINUGAN,... ) kunnen worden gebruikt in de vooropkomst. Gelukkig zijn er alternatieven voorradig waarmee de meeste probleemonkruiden kunnen worden aangepakt.

DEFI en LINGO blijven de basisproducten dit seizoen. Beiden hebben een sterke werking op grassen en breedbladigen. Afhankelijk van de aanwezige onkruidflora kunnen deze aangevuld worden met CHALLENGE (bingelkruid, duivekervel, melganzevoet, akkerviooltje), METRIZIN (duist, straatgras, paarse dovenetel, en doornappel in combinatie met LINGO), LINUGAN (kamille, muur) en/of ARTIST.


Neem contact op met je lokale zaakvoerder voor een advies op maat van je perceel!

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.