AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Actueel

Huidige artikelen | Archieven | Zoek

Actua in de akkerbouw 25/04/2017

Actua in de akkerbouw 25/04/2017

De uitstekende weersomstandigheden van het voorjaar hebben afgelopen week wat van hun pluimen verloren met de vrieskou die we enkele nachten gekend hebben. Ook voor deze week ziet het er wisselvallig uit. Desondanks blijven de gewassen niet stilstaan, we kijken vandaag naar de tweede groeiregulatie in wintergerst, onkruidbestrijding in bieten (FAR) en onkruidbestrijding in maïs.

WINTERGERST


De tweede groeiregulatie

Veel wintergerst bevindt zich al in het stadium laatste blad. Dit is het moment voor de tweede groeiregulatie, die in geval van ziektedruk gecombineerd kan worden met een fungicidebehandeling. In wintergerst is een groeiregulatie in het laatste-blad stadium noodzakelijk om het ‘knikken’ van de aar tegen te gaan. Door deze groeiregulatie gaat de aar namelijk dichter bij het laatste blad gepositioneerd worden. De beste werking verkrijg je door een groeiregulatie met Ethephon Classic in het stadium laatste blad-begin baarden.

Opgelet: Vermijd een groeiregulatie wanneer de aar reeds zichtbaar is. Groeiregulatie toepassen bij helder, open weer.

Ziektedruk

Om het gewas gezond te houden tot aan de oogst combineer je de groeiregulatie best met een fungicidebehandeling. Middelen met een lange nawerking, zoals Aviator XPRO of Adexar, zijn hier de beste optie. Ook Yaravita Gramitrel kan toegevoegd worden. Deze bladvoeding voorziet in alle sporenelementen die granen nodig hebben, en we zien dat in (relatief) droge jaren de meeropbrengst door bladvoeding extra naar voor komt.


WINTERTARWE


Ziektedruk

Afbeelding van michiel vangeet


De ziektedruk in wintertarwe is de voorbije week hard toegenomen. Gele roest wordt nu niet enkel nog in West-Vlaanderen teruggevonden, maar quasi overal in Vlaanderen (foto gele roest in Limburg 24/04/2017). Zeker voor percelen met roestgevoelige gewassen is het noodzakelijk om van nabij op te volgen wat de lokale ziektedruk is. Van zodra er haarden worden vastgesteld kan er opgetreden worden met Osiris, eventueel gecombineerd met Citadelle tegen Septoria. Net als bij wintergerst, wordt er aangeraden om een bladvoeding zoals Yaravita Gramitrel toe te voegen aan de ziektebestrijding.


BIETEN


Afbeelding van michiel vangeet
Onkruidbestrijding

Op de lichte zandgronden zien we een zeer gespreide opkomst van de bieten. Sommige percelen hebben hun eerste naopkomst behandeling al gehad, en moeten aan de tweede beginnen denken, terwijl andere percelen nog maar net aan de eerste FAR-behandeling zitten. Omdat de bietenplantjes in dit stadium nog fragiel zijn, adviseren we in deze fase het gebruik van Betanal Elite. Dit middel is heel selectief op bieten en zal het minst ‘pikken’ van alle alternatieven. Een mogelijk alternatief is Dianal met Ethomat. Dit kan best aangevuld worden met Metatron of  Goltix Queen voor de bodem- & nawerking, en met Safari tegen specifieke onkruiden (amarant, herik, kamille, hondspeterselie).


Percelen waar de bieten al twee echte blaadjes hebben kunnen al met een schema met iets hogere dosissen werken, met een extra bodemcomponent zoals Dual Gold of Frontier Elite.  
AARDAPPELEN


Afbeelding van michiel vangeet
Vorstschade

Op een aantal percelen vroege aardappelen heeft de late vorstprik van vorige week voor vorstschade gezorgd bij het bovenstaande loof. Een spijtige zaak, maar hier viel niet veel aan te doen. Het gewas groeit hier zeker door, maar de restanten van de schade zullen nog even bovenin het gewas zichtbaar blijven.


Onkruidbestrijding

Voor de percelen waar nog geen onkruidbehandeling is uitgevoerd herhalen we nog even het aanbod aan vooropkomstmiddelen dat we ter beschikking hebben van de aardappelteler. In aardappelen blijft een vooropkomstbehandeling het meest voordelige alternatief, om dure correcties in naopkomst te vermijden.


Houd er als teler rekening mee dat dit jaar het laatste seizoen is waarin er producten op basis van linuron (Lingo, Linugan, Afalon,...) gebruikt mogen worden. De erkenning van deze producten loopt na dit seizoen af (31/08/2017). Een alternatief hiervoor is Proman, een product dat een groot deel van het spectrum van linuron-houdende producten overneemt.


Lingo en Defi zijn en blijven dit seizoen de basisproducten. Hun brede spectrum dekt het grootste deel van de probleemonkruiden in de aardappelteelt af. Aanvulling op deze middelen is afhankelijk van de lokale onkruidflora, met keuze tussen Challenge (duivekervel, bingelkruid, melganzevoet, akkerviooltje,...), Metrizin (duist, straatgras, paarse dovenetel, doornappel in combinatie met Lingo), Linugan (kamille, muur) en/of Artist. Proman is in deze schema’s een goed alternatief voor Lingo of Linugan.


Neem contact op met je lokale zaakvoerder voor een advies op maat van je perceel!

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.