AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Actueel

Huidige artikelen | Archieven | Zoek

Actua in de akkerbouw 21/06/2017

Actua in de akkerbouw 21/06/2017

Hoge temperaturen en een aanhoudende droogte doen de landbouwgewassen geen goed. Opname van voedingsstoffen uit de bodem ligt stil, en dat merken we bij het dichtgroeien van aardappelen en bieten. Bovendien zijn onkruidbehandelingen extra moeilijk door de verminderde opname van bodemmiddelen. Nieuwe kiemers blijven opkomen.

We bespreken vandaag: onkruidbestrijding in maïs en bieten, en insecten-/fungicidebehandelingen in aardappelen.

 

BIETEN

 

Onkruidbestrijding

 

We komen aan het einde van de onkruidbehandelingen in de meeste bietenpercelen. De aanhoudende droogte en hoge temperaturen hebben er voor gezorgd dat percelen die de ene week proper stonden, een week later al terug vol nieuwe kiemers konden staan. Een goede laatste afspuiting van het veld biedt de beste garanties om late onkruidkiemers te vermijden. Onderstaande middelen kunnen, afhankelijk van de aanwezige onkruiden, hiervoor zorgen.

 

 

Middel

Goltix Queen

Metatron

Bietazol

Frontier Elite

Dual Gold

Lenazar

Flora

Hondspeterselie

Herderstasje

Melganzevoet

Dovenetel

Kamille

Duivekervel

Ereprijs

Perzikkruid

Varkensgras

Zw nachtschade

Vogelmuur

Kleefkruid

Akkerviootje

Duivekervel

Kamille

Knopkruid

Melganzevoet

Papegaaikruid

Perzikkruid

Varkensgras

Bingelkruid

Brandnetel

Ereprijs

Herderstasje

Herik

Dovenetel

zwaluwtong

Bingelkruid

Zw nachtschade

Hondspeterselie

hanepoot

Zw nachtschade

Hanepoot

Bingelkruid melganzevoet

 

Om een optimale groei en hoge opbrengst te verzekeren is het aangeraden om via bladvoeding de nodige nutriënten toe te dienen aan het gewas. De aanhoudende droogte verhindert de bieten van opname van de nutriënten in de bodem. Rechtstreekse opname via het blad wordt hierdoor echter niet verhinderd. YaraVita Brassitrel en N-leaf zijn bladvoedingen die elk specifieke bijdragen leveren om de groei en opbrengst van bieten te maximaliseren.

 

AARDAPPELEN

 

 

AardappelziekteIMG_20170613_133345604.jpg

Het droge weer heeft niet alleen maar nadelen. Ziektedruk van plaag is op dit moment nog steeds laag, en de frequentie waarmee gespoten moet worden is minder groot dan afgelopen jaar. Het blijft belangrijk om de weersvoorspellingen en adviezen goed op te volgen, om niet te laat te zijn bij verhoogde infectiekansen.

Bij de eerste bespuitingen kies je best voor een middel op basis van cymoxanil (Cymopur) gecombineerd met mancozeb (Dequiman, Penncozeb). Na de eerste twee bespuiting kan verder gewerkt worden met Revus, Revus Top, Presidium, Valbon of Orvego Extra.

Om de groei en knolvorming te maximaliseren is het ook bij aardappelen aangewezen om bladvoeding toe te voegen aan de spuitschema’s. YaraVita solatrel, K-leaf en N-leaf voorzien respectievelijk in micro-nutriënten, kalium en stikstof om een langer frisgroen gewas te verzekeren, en bladgroei zo lang mogelijk te rekken om de rijen dichtgegroeid te krijgen.

 

Coloradokever

Afbeelding van michiel vangeet

Wat wel voor problemen zorgt is de aanwezigheid van bladluizen en de Coloradokever. Tegen bladluizen kan je Antilop of Biscaya inzetten. Deze middelen zijn evenwel (ondanks de nevenwerking) niet erkend tegen de coloradokever. Klassieke pyrethroïden (Karate zeon, Patriot) zijn een optie tegen de coloradokever, maar houd er rekening mee dat deze middelen ook nuttige insecten meenemen. Druk van bladluizen kan op korte tijd fel verhogen na het gebruik van deze middelen.Afbeelding van michiel vangeet

 

 

 

 

 


eitjes van de Coloradokever

MAÏS

 

Onkruidbestrijding

 

De onkruidbestrijding is moeilijk geweest op veel percelen, en hier en daar is een correctie nodig geweest om de vele herkiemers (hanenpoot, melganzevoet,...) het hoofd te bieden. Voor percelen die nog gesproeid moeten worden herhalen we onze adviezen in naopkomst nog een keer.

 

Naopkomst:

 • Triketone

  • Camix, Capreno, Callisto, Laudis

 • Grassenmiddel

  • Equip, Samson OD

 • Eventuele extra’s

  • Kart (haagwinde, zwaluwtong,...) of Peak (haagwinde, kamille,...)

 • Bodemcomponent (indien geen vooropkomst)

  • Dual Gold, Frontier Elite

 

Afhankelijk van de gebruikte menging moet ook een olie/uitvloeier zoals Vegetop of Cantor toegevoegd worden aan het mengsel. Cantor combineert de werking van een olie met die van een uitvloeier, en verzekert zo de beste werking van de gebruikte herbiciden.

 

Net als bij aardappelen en bieten is het aan te raden een bladvoeding toe te voegen: N-leaf, K-leaf en YaraVita solatrel voorzien het gewas in alle voorname voedingsstoffen.

 

 

Neem contact op met je lokale zaakvoerder voor een advies op maat van je perceel!
Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig. Lees voor het gebruik eerst het etiket en de productinformatie.