AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Activeer het AVEVE Hitteplan!

Beperk met het AVEVE Hitteplan de negatieve gevolgen van hittestress bij jou melkkoeien. (04/05/2018)
In de zomer hebben koeien vaak sneller last van de warmte dan we denken.  Beperk met het AVEVE Hitteplan de negatieve gevolgen van hittestress bij jou melkkoeien. Onderaan dit artikel spreken we over een Actie waarbij je een gratis hittestress-meter kan krijgen! Lees dus zeker verder!

Wat is hittestress?Onder hittestress wordt de negatieve impact verstaan die optreedt als een koe haar lichaamstemperatuur op een normale manier (door zweten en stralen) niet meer kan reguleren.

De warmteproductie is voornamelijk afkomstig van de vertering van voeder en van de melksynthese in de uier.  Een hoogproductieve koe moet dus meer warmte afvoeren. Als de normale koeling niet meer volstaat zal de koe in eerste instantie beginnen te hijgen en meer te drinken in een poging haar lichaamstemperatuur onder controle te houden.


Wanneer treedt hittestress op?Naarmate het warmer wordt en naarmate de lucht vochtiger wordt, is het voor de koe moeilijker om haar lichaamswarmte aan de omgeving kwijt te geraken.

Het risico op hittestress wordt daarom uitgedrukt in de THI (de temperatuur-vochtigheids-index). Vanaf een THI van 68 ondervinden koeien reeds problemen.  Dit is bvb reeds bij een temperatuur van 22°C en een rel. luchtvochtigheid van 50%

THI-kaart:Gemiddeld over de laatste 5 jaar was de THI in Nederland 96 dagen > 68 (drempelwaarde hittestress) en 46 dagen > 72 (lichte tot matige stress).


Gevolgen van hittestress


  • significante melkproductiedaling vooral door verlaagde voederopname en meer problemen met pensverzuring (SARA)
  • daling van melkvet- en melkeiwitgehalte;
  • meer klauwproblemen door langere sta-tijd en meer SARA;
  • verlaagde vruchtbaarheid;
  • verminderde immuniteit met meer ontstekingsreacties (o.a. uierontstekingen en hoger celgetal) voor gevolg.Activeer het AVEVE Hitteplan
ACTIE!


Ontvang een elektronische thermometer/luchtvochtigheidsmeter gratis bij aankoop van AcidomiXX, Aveve Mineralenkernen met OmniGen, LipomiXX of Glucogras.


Actievoorwaarden:

  • De minimumhoeveelheden zijn:
- 1,5 ton LipomiXX (nr. 478)
- 8 ton Glucogras (nr. 9)
- 500 kg AcidomiXX (nr. 455)
- 500 kg OmniGen mineralen (nr. 450; nr. 482; nr. 483)
  • De hoeveelheden mogen over meerdere bestellingen binnen de actieperiode gehaald worden. Vanaf de minimumhoeveelheid voor een voeder bereikt wordt, heb je recht op een hittestressmeter.
  • De actie geldt op bulk- en zakgoedvoeders.

De voeders zijn combineerbaar, maar voor elke soort geven we één maal een hittestressmeter. Je kan dus in totaal maximum 4 hittestressmeters in ontvangst nemen.

Laatste tips

Vruchtbaarheid: 3 peilers voor rendabel vleesvee
Vruchtbaarheid is één van de bepalende factoren voor de rendabiliteit van je vleesveehouderij. Geef daarom extra aandacht aan 3 peilers.
Straffer melken, dat loont!
Ontdek de 6 succesfactoren voor hoogwaardige melkproductie
Bevorder de verteerbaarheid van je kuilen en verbeter de voerefficiëntie
Verbeter de vertering met onze aanvullende producten Cornixx en Rumenixx!