AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Warme dagen in de varkensstallen

Tips voor een goede bronststimulatie (21/06/2019)

Deze week melden zich opnieuw zomerse dagen aan, voor zeugenhouderij betekent dit dat de puntjes best nog eens op de I worden gezet, zodat zeug, big en zeugenhouder de zomer zo goed mogelijk kunnen doorkomen. We overlopen samen met jullie de aandachtspunten nog even.

 

Hoe hou je de zeug fit?

 1. Zorg voor een ideale conditie einde dracht bij de aanvang van zomer (15-18 mm spek)
 2. Maak dat er voldoende luchtcirculatie aanwezig is. Dit zorgt voor een betere zuurstoftoevoer rond de zeug. Streeftemperatuur voor de zeug is rond 19- 20°C. Dit kan je ook bereiken door frisse luchtinlaat, extra deuren openzetten aan de noord- kant en eventueel een nevel voorzien aan de luchtinlaat om de inkomende lucht af te koelen (dit kan de omgevingstemperatuur met 2°C doen zakken).
 3. Indien mogelijk voeder je best de dieren tijdens koelere momenten van de dag (s’morgensvroeg- en/of s avonds laat). Zeugen in het kraamhok kunnen met een paar uur tussen s’morgens 2 keer achter elkaar gevoerd worden om ze dan de kans te geven in koele momenten het voeder op te nemen. Onbeperkte gevoederde dieren laat je best ook ‘s nachts de verlichting aan om de voeropname te verhogen.
 4. Zet de vloerverwarming enkel de eerste dagen op en zet de biggenlampen tijdig uit.
 5. Voorzie voldoende drinkwater bij iedere voederbeurt. Bij zeugen in de kraamstal is het aan te raden dat ze minimaal 3 dagen voor en 3 dagen na het werpen extra voldoende vers water krijgen. Dit zorgt voor een betere biest/melkproductie. Het belang hiervan kan niet onderschat worden. Ook voldoende debiet op de nippels is aan te raden waarbij in de dracht 0.8 l/min wordt gehanteerd en in kraamstal 2.5 l/min. Indien nodig (bij te weinig debiet) kan er gedurdende de hele lactatie water bijgegeven worden).
 6. Neem een geconcentreerder voeder in de zomer, zodat de voeropname daling kan gecompenseerd worden.
 7. Geef biggen snel (24 u na geboorte) al BIGGILAC PL+ (nr. 9201) bij, en verhoog de voergift geleidelijk om de melkgift van de zeugen te compenseren
 8. Zorg ervoor dat de dieren telkens vers voeder krijgen, hou de voederbakken daarom schoon en werk het eventuele restvoer weg.
 9. Warmere dagen en koude nachten zorgen ervoor dat kans op condensvorming in silo’s groot wordt, hetgeen kan leiden tot schimmelgroei.
  Voorkom dit door een silo- shot toe te passen.
 10. Geef indien mogelijk tijdens het werpen extra vitamine C. Dit is een wateroplosbare vitamine die belangrijk is voor de weerstand, en werkt ook stress verlagend. Dit kan een nuttige oplossing zijn tijdens warme dagen en rond het werpen.

 

 

Zorg voor ideale bronststimulatie

 

 1. Zorg voor voldoende licht. Dit moet minimaal 120 LUX gedurende 16u/ dag zijn
 2. Jonge zeugen en oudere zeugen door elkaar plaatsen ter stimulatie van de bronst
 3. Voeder in de dekstal 2 maal per dag
 4. Geef de zeugen een hoogenergetisch voeder: enkele mogelijkheden:
  • FertiFlush (nr. 9090 of 9290): all-in dekvoeder vanaf dag na speen tot dekken
  • Lactatie- of voormestvoeder + 200 g  Fertisow/ dag (nr. 465)
  • Lactatie- of voormestvoeder + DEXTROSE
 5. Probeer de bronststimulatie 2 maal/dag te doen in de koele momenten. Las ook zoals steeds vaste momenten in, waarin de zeugen 15 minuten in contact komen met een actieve zoekbeer.
 6. Indien voeropnames toch te laag blijven, kan dit gecompenseerd worden door extra suiker te geven.
 7. Bevorder de stareflex bij insemineren met behulp van dekbeugels
 8. Bij extreem warme dagen kan het aan te raden zijn om bijvoorbeeld MaprelinⓇ (peforelin) of FertipigⓇ (PMSG + HCG)  toe te dienen bij zeugen (24 u na spenen). Dit stimuleert de productie van FSH en LH. Waardoor een betere bronst en ovulatie/ bevruchting kan plaatsvinden.
 9. Gebruik Lianol ferti om de bronst nog extra te stimuleren. Deze tablet op basis van aardappeleiwit ondersteunt een goede bronst en resulteert in een korter SBI en minder terugkomers. Lianol ferti is te verschaffen vanaf 3 dagen voor spenen tot dekken !!
 10. Blijf zolang mogelijk op de gebruikelijke wijze te werk te gaan. Respecteer daarom best de normale dekplanning tijdens extreme temperaturen, zo blijft alles op punt staan.
 11. Schrijf deze warme dagen als opmerkingen bij je registraties van dekkingen zodanig je hierop kunt terugvallen indien nodig.
 12. Indien de bronst bij warme dagen moeilijker op gang komt kan u reeds vanaf 3 dagen voor het spenen 100 a 150 gram extra dextrose aan de zeugen verschaffen.

Andere handige tips

 

 1. Controleer of je Alarmsysteem bij hoge temperaturen correct werkt.
 2. Controleer het ventilatiesysteem voor de warme dagen of alles nog correct werkt. Indien je hierbij problemen ondervindt, vraag dan raad bij uw ventilatiespecialist.
 3. Controleer ook op regelmatige tijdstip of uw KI-bewaarkast op temperatuur blijft. Hierbij is het aan te raden indien u in een meerwekensysteem zit de bewaarkast continue te laten koelen, ook op dagen dat je deze niet nodig hebt. Dit omdat anders een verhoogde slijtage van uw koelsysteem plaatsvindt. Ook een donkere bewaarkast waar de sperma dosissen worden opengelegd over de rekken heen is aan te raden.
Laatste tips

De vijf pijlers voor een gezond en krachtig ccm voer
Lees hier met welke aandachtspunten je moet rekening houden bij het gebruik van CCM voer.
Voorkom bronstproblemen in het najaar!
Lees hier wat het optimale plan van aanpak is om bronstproblematiek in het najaar te voorkomen.
Introductie van een nieuw werpvoeder: PROLAC!
Verhoog uw werkgemak, met Prolac!