AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Voorkom bronstproblemen in het najaar!

Lees hier wat het optimale plan van aanpak is om bronstproblematiek in het najaar te voorkomen. (23/09/2019)
Voorkom de opnamedip in de kraamstal

Zorg voor een zo goed mogelijk klimaat voor de zeug in de stal. Zo zal de opname minder in dip gaan. Gebruik van een smakelijk werpvoeder (PROLAC, 9x81) met voldoende antioxidanten. Dit zal de opname stimuleren en het werpproces vergemakkelijken. Het vermindert de hittestress van de zeug en zorgt voor een goede opstart van de melkproductie. Geleidelijk opvoeren van de voergisft tijdens lactatie is van groot belang zodat zeugen niet blokkeren. Drie tot vier keer per dag een kleine hoeveelheid vers voer verschaffen is hierbij het best. De verlegstrategie dient aangepast te worden aan de behaalde opnames.

Wat kan je doen rond spenen?

Drie à vier dagen voor spenen kan dextrose bijgegeven worden bij zeugen. Na het spenen wordt best gebruik gemaakt van FERTIFLUSH (9x90). Probeer de opname te maximaliseren in deze periode. Beercontact vanaf de eerste dag is van zeer groot belang! Deze maatregelen zijn in de meeste gevallen voldoende om een goede bronst op te wekken.


Als zeugen echter te sterk in negatieve energiebalans zijn gegaan, dan zijn bijkomende maatregelen een mogelijkheid. LIANOL FERTI is een supplement dat reeds enkele dagen voor spenen kan gegeven worden. Het gebruik hiervan is perfect mogelijk naast dextrose en of FERTIFLUSH (9x90). Zeker voor eersteworpszeugen is lianol ferti een dankbaar product. Dit helpt bij de eersteworps second litter syndrome voorkomen. Bij meerdereworps zeugen is het een goed beschikbare vorm van energie die vlotte bronst ondersteunt.


In de dekstal

Voor een korter spenen - bronst interval is het een voordeel om de zeugen in de voormiddag te spenen en dan onmiddellijk naar de lichte dekstal te brengen. 

Zorg er voor dat de zeugen gedurende minstens 14-16u per dag licht hebben in de dekstal. Hiervoor is aangeraden om per 2-3 zeugen minstens 1 TL lamp te voorzien. Belangrijk is ook dat deze voldoende schoon zijn, zodat het licht tot bij de zeug kan komen. Daarnaast is het van groot belang dat de zeugen in de dekstal in een constant klimaat kunnen vertoeven. De ventilatie dus optimaal afstellen en voorkomen dat de zeugen de koude nachten voelen. 

Hoe pak ik het aan bij gelten?

Gelten gaan niet in negatieve energiebalans, maar toch zijn een aantal zaken in deze periode van groot belang. Zorg voor een goede conditie en gewicht bij het aandekken van de gelten. 10 dagen voor dekken kan gestart worden met het flushen van de gelten. Vanaf de dag dat er geen altrenogest (Regu-Mate®, Altresyn®) meer wordt gegeven is beercontact nodig. Bij gelten is bronstdetectie op regelmatige tijdstippen van groot belang. De bronst duurt bij hen gemiddeld maar 24 tot 36 uur, bij zeugen is dit doorgaans langer. 


Dorien Horemans


Laatste tips

De vijf pijlers voor een gezond en krachtig ccm voer
Lees hier met welke aandachtspunten je moet rekening houden bij het gebruik van CCM voer.
Warme dagen in de varkensstallen
Tips voor een goede bronststimulatie
Introductie van een nieuw werpvoeder: PROLAC!
Verhoog uw werkgemak, met Prolac!