AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

Problemen tijdens het uitkuilen?

Vind hier onze tips om problemen tijdens het uitkuilen te vermijden en verhelpen! (24/07/2018)

Beste klant,


Uw ingekuild ruwvoeder is een kostbaar bezit dat u veel tijd en moeite heeft gekost. Toch kunnen er u bij het openen van de kuil onaangename verrassingen te wachten staan. Iedereen die zelf ruwvoeder inkuilt heeft het wel eens voorgehad, aan het snijvlak is duidelijk een stuk aangetast door schimmels en gisten.Een goede inkuiltechniek en het gebruik van de juiste materialen (hoogwaardige landbouwfolie, inkuilmiddel) kan bij het uitkuilen een groot deel van de problemen voorkomen. Zo heeft een onderdekfolie bijvoorbeeld niet alleen een belangrijke functie bij het inkuilen, maar ook bij het uitkuilen is zijn aanwezigheid niet te onderschatten. Deze flinterdunne folie blijft tegen je ruwvoeder ‘kleven’ en zorgt ervoor dat je kuil niet in aanraking komt met zuurstof als de afdekfolie een stuk door de wind wordt opgelicht.


Maar goed, wat doen we nu als er schimmel aangetroffen wordt aan het snijvlak van je kuil…

Snel ingrijpen is de boodschap! De schimmels en gisten doen de kwaliteit van uw kuil dalen, wat een verlies betekent voor uw bedrijf. Daarom is het belangrijk dat zodra er een aangetast deel wordt vastgesteld aan het snijvlak, dat dit onmiddellijk behandeld wordt met een geschikt product, bijvoorbeeld Prosid. Dit is een product dat de schimmels en gisten gaat stilleggen zodat er geen verdere verliezen kunnen optreden. Belangrijk is om de aangetaste delen goed nat te maken met het verdunde product en vervolgens snel de kuil af te dichten (dit is een vluchtig product).


Misschien nog wel een veel meer voorkomend probleem in deze zomermaanden: de kuil wordt warm wanneer hij voor het voerhek ligt.

De hogere temperaturen wijzen op broei in je voer, waardoor hij minder smakelijk en minder rijk aan nutriënten is. Om dit effect tegen te gaan heeft AVEVE de AVEVE TMR plus in het gamma. Dit is een product dat in de voermengwagen wordt ingemengd (2 L/ton ruwvoer) om het ruwvoer fris en smakelijk te houden. Uit testen is gebleken dat er een stuk minder broei optrad in voer dat behandeld is met de AVEVE TMR plus en dat het restvoer teruggedrongen werd. Dit zal resulteren in dieren die beter in conditie blijven tijdens de warme maanden en bijgevolg een betere melkproductie vertonen.


Vraag je zaakvoerder naar extra uitleg over deze producten.


Succes!


Laatste tips

Proper drinkwater maximaliseert je productcijfers!
De kwaliteit van je drinkwater is rechtstreeks in verband te brengen met je productiecijfers.
Een correcte ratten-/muizenbestrijding vraagt een aantal aandachtspunten!
Ratten en muizen zijn van de meest voorkomende diersoorten op aarde. Om ze efficiënt te kunnen bestrijden is het belangrijk te weten hoe ze leven.
Larviciden
Vermijd ziekte overdracht en stress door vliegen door preventief te handelen!