AVEVE, de sterkste partner voor uw bedrijf

De legvoeders van AVEVE Veevoeding

 

AVEVE heeft een professioneel legvoedergamma ontwikkeld dat bestaat uit verschillende reeksen. Elke reeks bestaat uit vijf specifieke voeders die gecombineerd het perfecte antwoord bieden op de sterk wijzigende noden van een kip gedurende haar legcurve. Het gaat om de voeders Overgang, Turbo, Leg 1Leg 2 en Leg 3.

 

  

 

De verschillende reeksen van het legvoedergamma van AVEVE Veevoeding 

De standaardreeks is 'op het lijf geformuleerd' van dieren in een groepshuisvesting terwijl het standaardgamma KAT aan de basisnoden van de scharrelhennenhouder voldoet. Wie zijn scharrelhennen nog sterker en veiliger wil voederen, vindt zijn gading in de reeks Alternatief KAT. Voor de leghennenhouder die het puur plantaardig wil houden, ontwikkelde AVEVE de reeks Plantaardig KAT. De reeks Natuur KAT bevat de ideale voeders voor wie plantaardige voeders met 100% natuurlijke kleurstoffen zoekt.

> Top

  

Gebruik overgangsvoeder voor een vlotte opstart van uw legronde

Overgangsvoeder is specifiek samengesteld voor dieren die in de gevoelige overgangsperiode van opfok naar leg zitten. Deze aangepaste samenstelling is bedoeld om de verdere opbouw van het skelet en de ontwikkeling van het legapparaat vlekkeloos te combineren. Overgangsvoeder wordt dan ook bij voorkeur gegeven aan dieren vanaf de leeftijd van 18 weken tot het moment waarop ze ca 50% leggen (± 20 weken). Door middel van het intermediaire eiwit- en energiegehalte tussen opfok en leg, beoogt het voeder Overgang tijdens de startfase bovendien een maximale stimulatie van de voederopname per dier en per dag.
Dit voeder kan beter niet gegeven worden aan dieren die al volop leggen omdat er niet voldoende kleurstoffen in dit voeder zitten en omdat dit voeder niet voldoende calcium bevat voor dieren in die levensfase.

> Top 

  

Turbovoeder leidt tot een eiproductie van een hoger niveau

Turbo wordt idealiter ingezet tussen het begin van de leg (20 weken) en het bereiken van de legpiek (28 weken). De zeer hoge niveaus aan energie, eiwit, vitaminen en mineralen zorgen ervoor dat legkippen in het begin van hun legcyclus perfect simultaan kunnen produceren én blijven groeien. Niet alleen volgt uit het gebruik van Turbovoeder een hogere topleg, maar ook de legpersistentie wordt verhoogd. Door het gebruik van AVEVE Turbovoeder wordt de negatieve energiebalans tijdens het begin van de leg namelijk sterk verminderd wat tot een duidelijk hogere eimassaproductie leidt bij het afsluiten van de ronde. Turbovoeder is ook verrijkt met allerlei elementen die de darmwerking ten goede komen. Ook de voederopname bij het begin van de leg wordt gestimuleerd door het geven van turbovoeder.
Omwille van zijn zeer rijke en gevarieerde inhoud, kan Turbovoeder tijdens de ronde eveneens perfect gebruikt worden om dieren die het even wat moeilijker hebben, er weer bovenop te helpen. Een leghennenhouder die Turbovoeder in elke ronde inzet, vertaalde het zo: "Turbo Start voederen, is het genetisch potentieel van de leghennen tot in de puntjes benutten." 

> Top

 

 

Leg 1 zorgt voor een hoge, stabiele productie

Wanneer kippen de legpiek bereikt hebben, rond de leeftijd van 28 weken, raden we omwille van technische en economische redenen aan over te stappen naar voeder Leg 1. Leg 1 is speciaal ontwikkeld om een hoge eimassaproductie te ondersteunen die bestaat uit een hoog aantal eieren van klasse III.
Wanneer de dieren een leeftijd van ruim 50 weken bereiken, is het aangeraden over te stappen naar Leg 2. Men moet namelijk in het achterhoofd houden dat de eigewichtverhogende maatregelen in Leg 1 bij oudere dieren zorgen voor zeer zware eieren wat het gevaar van kwalitatief mindere eischalen met zich meebrengt.
Wie zuiver kostengericht wil produceren kan ook onmiddellijk overschakelen van Overgang naar Leg 1 op de leeftijd van 20 weken. Hoewel Turbovoeder beter geschikt is voor de ondersteuning van startende legkippen is Leg 1 ook voldoende hoogkwalitatief om deze periode op een degelijke manier door te komen.

> Top

 

 

Leg 2 bewaart een goede schaalkwaliteit

In de samenstelling van Leg 2 voeder ligt de focus op een goede schaalkwaliteitl. Dit voeder is sterk verrijkt met calcium zonder te resulteren in een noemenswaardig lagere energie- of eiwitinhoud. Een goede calcium/fosforverhouding staat centraal bij dit voeder. Men kan beter tijdig overschakelen van Leg 1 op Leg 2, in de praktijk gebeurt dit rond de leeftijd van 50 à 55 weken. Indien men wacht met overschakelen tot de schaalkwaliteit zichtbaar achteruitgaat, heeft men te lang gewacht. In dat geval worstelen de hennen meestal al met een onevenwicht in hun kalkhuishouding. Tijdig overschakelen is dus de boodschap!

> Top

 

Met Leg 3 wordt de legronde kwalitatief afgesloten

Leg 3 voeder is nog meer aangerijkt met Ca dan Leg 2. Het calciumniveau van dit voeder is zo hoog dat het enkel geschikt is voor dieren die op het einde van hun schaalvormende krachten zitten. Door het gebruik van dit voeder slagen de dieren erin ook op het einde van hun dagen nog eieren van een voldoende kwalitatief niveau te produceren.
Dit voeder wordt de laatste 6 weken voor het opruimen van de dieren gevoederd. Indien men dit voeder te vroeg aan de hennen geeft, worden ze te snel lui in hun calciumhuishouding en krijgt men op het einde van de ronde ondanks het gebruik van Leg 3 toch problemen met de schaalkwaliteit.

> Top