Haal alles uit je maïskuil!

….zo garandeer je kwaliteit van in het veld tot bij de koe

De maïsoogst begint op volle snelheid te komen, hoog tijd om stil te staan bij de voornaamste keuzes om de voederwaarde die op het veld is gegroeid zo efficiënt mogelijk tot bij de koe te krijgen. Hierbij is het belangrijk om zo weinig mogelijk verliezen na te streven, een goede bewaring is dus essentieel.

Dit start al bij het inkuilen zelf: stem de haksellengte af op het drogestofgehalte van de maïs. Is de maïs toch droger dan eerst gedacht? Vraag de loonwerker om de maïs toch korter te hakselen, dit zal helpen om toch een goede verdichting van de kuil te krijgen.

Zorg bovendien voor voldoende gewicht op de kuil: richtwaarde is om minstens de helft van het aangevoerde gewicht verse maïs per uur op de kuil te hebben. Veel percelen maïs staan massaal van gewas, overweeg dus een tweede shovel of tractor op de kuil. Meer verdichting betekent meer kilogram droge stof per kuub opgeslagen maïs: zo verruim je ook nog eens de opslagcapacteit op je bedrijf.

Overweeg het gebruik van een inkuilmiddel. Recent onderzoek van Groeikracht heeft aangetoond dat dit niet enkel zorgt voor minder verliezen door broei. Ook de zetmeelafbraak in de kuil wordt er sterkt mee geremd! Een onbehandelde kuil verliest tot 10% van het aanwezige zetmeel bij inkuilen doorheen het bewaarproces, met een inkuilmiddel wordt dit verlies vrijwel volledig weggenomen. Per 10 hectare maïs win je zo de hoeveelheid zetmeel van 1 hectare maïs als energiebron voor je koeien.

Begin je snel aan verse maïs te voeren? Overweeg dan zeker een inkuilmiddel: zonder bewaarmiddel duurt het tot 3 à 4 maanden vooraleer een maïskuil stabiel is en voldoende azijnzuur heeft gevormd om broei te vermijden. Het toevoegen van een inkuilmiddel dat de azijnzuurproductie stimuleert en versnelt is dus aangeraden bij kuilen die snel geopend zullen worden. Zit je in deze situatie? Overweeg dan om een aparte kuil te maken voor de eerste 3 maanden, zodat de rest van de maïs de kans krijgt om volledig stabiel te worden.

Aveve BV
Aarschotsesteenweg 80,
3012 Wilsele (Leuven)
BTW BE 0403.552.464
RPR Leuven
agrarisch@aveve.be

© 2024 Arvesta. All rights reserved.
Arvesta