Alles wat je moet weten over de teelt van zomererwten

Al enkele jaren kijken onderzoekscentra, landbouwbedrijven en industrie naar de teelt van alternatieve eiwithoudende gewassen die geschikt zijn voor veevoeding of rechtstreeks voor menselijke consumptie. Het nieuwe GLB biedt via de vlinderbloemigen-premie alvast enkele mogelijkheden voor de teelt van drooggeoogste gele erwten.
veld zomererwten - ras Astronaute

GLB faciliteert een premie van €600 per ha voor droge gele zomererwt

Deze teelt komt in aanmerking voor éénjarige ecoteelt “eiwitteelten” waarvoor u een premie van 600 EUR/ha in het GLB van 2023-2027 kan bekomen. Daarnaast moet u voor het NPE (Niet Productieve Elementen) 4% van uw areaal vrijhouden. Vorig jaar was een vrijstelling voor enkele teelten voorzien. We verwachten deze vrijstelling ook dit jaar, en de kans is groot dat de teelt van droge erwten hier ook in wordt opgenomen. We houden u alvast op de hoogte.

Rassen zomererwten

veld zomererwten - ras Astronaute

Astronaute

Astronaute combineert goede groei-eigenschappen met een hoge proteïne opbrengst en is bestand tegen legering. Astronaute drukt dankzij een vlotte groei al vroeg onkruid en is toegelaten in de biologische landbouw.

Kameleon

Kameleon was al meerdere jaren hét ras van gele erwt met de hoogste opbrengst volgens PGRO DL. Kameleon geeft grote forse korrels, is legervast en vroegrijp. Daarnaast is hij resistent tegen verwelkingsziekte en relatief tolerant tegen valse meeldauw.

Zaai

Zaaien kan tot april aan zaaidichtheden van 90 zaden/m2, maar gebeurt ideaal voor eind maar. Later zaaien kan problemen geven zoals vochttekort tijdens de bloeiperiode, meer ziektedruk en een latere afrijping. Zaaien kan met een klassieke mechanische zaaimachine.

Gewasbescherming

in voor-opkomst

De maximale dosering van Stomp Aqua is 2,5 l/ha, voor Centium is dit 0,25 l/ha, voor Novitron 2,4 kg/ha. Kies in voor-opkomst voor een schema 2 l/ha Stomp Aqua + 0,2 l/ha Centium OF 1,5-2 l/ha Stomp Aqua + 1,8 l/ha Novitron. In de tweede keuze biedt aclonifen, die als a.s. aanwezig is in Novitron bv. een extra meerwaarde tegen kamille.

in na-opkomst (2-blad tot gewashoogte van 10-15cm)

In na-opkomst kan Corum 1,25 l/ha + Dash 0,625 l/ha, eventueel tesamen met 0,8 l/ha Butisyl, of 0,75-1 kg/ha basagran + 1-1,5 l/ha Butizyl. De eerste combinatie met Corum neemt ook veelknopigen zoals varkensgras en zwaluwtong, maar ook kleefkruid, muur en duivekervel goed mee in de bestrijding. Voer maximaal 1 toepassing uit met bentazon om fytotox aan de erwten te vermijden. Behandel ook niet op een vochtige grond en start vanaf 5-8 cm gewashoogte.

Let bij het gebruik van producten op basis van bentazon (Corum, Basagran) op met de verstrengde wetgeving. Meer info hierover volgt later. Vraag raad bij uw vertegenwoordiger.

zomererwt bloem Astronaute

Plantenvoeding

Voor gele zomererwten is Optima Vigor+ een ideale bladvoeding om de vegetatieve plantengroei te stimuleren en het gewas te beschermen tegen abiotische stress. Een sterker blad en betere fotosynthese leiden immers tot hogere opbrengsten.

Vanaf 3-4 blad kan u gewasbeschermingsmiddelen combineren met 3l/ha Optima Vigor+. Een tweede toepassing met Optima Vigor+ is mogelijk vanaf het begin van de bloei.

Wil je meer informatie over hoe zomererwten een gegarandeerde afname kunnen bezorgen? Kom het hier te weten.

Aveve BV
Aarschotsesteenweg 80,
3012 Wilsele (Leuven)
BTW BE 0403.552.464
RPR Leuven
agrarisch@aveve.be

© 2024 Arvesta. All rights reserved.
Arvesta